Köszöntő

Kedves Vendégünk!

Kalmár Pál Köszöntöm Solt város honlapján abban a reményben, hogy sikerül felkeltenem érdeklődését városunk iránt, és ellátogat ebbe a Duna- parti kisvárosba.

Városunk könnyen megközelíthető az 51-es, 52-es és 53-as főútvonalak csomópontjában, két Duna híd köti össze a nyugati országrészekkel.

A környéken végzett ásatások tanúsága szerint a jó életlehetőségeket nyújtó vidék a legősibb időktől fogva lakott volt. Az ókorban erre haladt a Pannóniából Dáciába vezető kereskedelmi útvonal. Solt a térségben mindig is fontos szerepet töltött be központi fekvése miatt, az 1800-as években mezővárosi rangra emelkedett. A városi címet legújabb kori története során 1997-ben sikerült ismét kiérdemelnie.

Városunk egyik nevezetessége a műemlék jellegű klasszicista kastély, melyet 1816-ban építtetett Gróf Vécsey Ágoston, az aradi vértanú Gróf Vécsey Károly apja. Ma ez az épület ad otthont a város könyvtárának, a parkjában pedig történelmi emlékhelyek őrzik a múlt emlékeit. Hagyományos, minden évben visszatérő rendezvényeink a Solti Tavaszi Napok, a Nyári Zenei Esték, a Szent István nap, a Szüreti Mulatság.

Különleges látnivaló a meleghegyi pincefalu, mintegy 600 löszfalba vájt pincelyukkal, és a fölé épített présházzal. A pincék néhol 20 méter mélyen benyúlnak a hegy belsejébe, ideális tárolást biztosítva a hegyen termelt szőlőkből készült boroknak. A szőlősgazdák igazi magyaros vendégszeretettel invitálják borkóstolóra a hegyre látogatókat, ahonnan páratlan kilátás nyílik a solti határra és a Duna-partra.

Solt a horgászok paradicsoma, hiszen a várost átszeli a remek horgászhelyeket nyújtó Fűzvölgyi csatorna. A város központjában levő Kopolya tó a Kopolya Természetbarát és Horgászegyesület gondozásában szintén nagyszerű horgászati lehetőséget nyújt a sport kedvelőinek.

Kalmár Pál
Solt Város polgármestere