Ügyfélkapu

Mi az ügyfélkapu?

Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere. Biztosítja, hogy felhasználói a személyazonosság igazolása mellett egyszeri belépéssel biztonságosan kapcsolatba léphessenek elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel.

Az Ügyfélkapu a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon található, a www.magyarorszag.hu/ugyfelkapu oldalon.

Mire jó az Ügyfélkapu?

A közigazgatási ügyintézésben célszerű és hasznos az egységes, könnyen áttekinthető ügymenet. Ezt az egységességet az Interneten az Ügyfélkapu valósítja meg, egyfajta egyablakos ügyintézésként. Amennyiben Ön létrehozta személyes ügyfélkapuját, azzal olyan elektronikus szolgáltatásokat használhat a Kormányzati Portálon keresztül, amelyeket a különböző közigazgatási szervek nyújtanak.

A személyes ügyfélkapu létrehozása tehát még nem jelenti a portálon elérhető szolgáltatás igénybevételét is, az csupán a "kapu" ezekhez. A közigazgatás internetes szolgáltatói - például az APEH vagy a MeH - szolgáltatásaikkal az "Ügyfélkapu mögött" várják - az Ügyfélkapun keresztül belépő - internetes ügyfeleiket.

Szolgáltatások:
  • Adó- és járulékbevallás
  • Internetes okmányiroda
  • Adatszolgáltatás letiltása
  • E-felvételi
  • OEP-szolgáltatások
Mi szükséges ügyfélkapu nyitásához?

Az ügyfélkapu létesítéséhez személyes megjelenés, személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvány (személyazonosító igazolvány, útlevél, 2001. január 1. után kiállított kártya formátumú vezetői engedély), e-mail cím szükséges. Ezen adatok mellett kötelezően szükséges az egyedi felhasználói név és egy elektronikus levélcím (e-mail cím) is, mivel erre a címre kapja meg az első belépéshez szükséges egyszeri kódját. A felhasználói nevet Ön választja, azonban amennyiben az Ön által választott név már létezik a korábbi regisztráltakat tartalmazó adatbázisban, újat kell választania.

A felhasználói név formátumára vonatkozó szabályok:
  • Nem lehet szóköz az elején és végén
  • Minimum 4 karakter hosszú legyen
  • Legalább 3 eltérő karaktert tartalmazzon (kisbetű, nagybetű, szám)
  • Megengedett karakterek: ÖÜÓŐÚÉÁŰÍQ WERTZUIOPL KJHGFDSAYX CVBNMöüóőú éáűíqwertz uioplkjhgf dsayxcvbnm 0123456789
A személyi adat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá nem tartozó külföldiek esetén az azonosítás az útlevél, valamint - ha azzal rendelkezik - a magyarországi tartózkodásra jogosító engedély alapján történik.A személyi adat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá nem tartozó EGT tagállamok állampolgárainak azonosítása útlevél vagy más személyazonosításra alkalmas okmány alapján történik.

Letölthető nyomtatványok