Városunk címere

Solt címere - 1145. 1145. A címerpajzs felső - kék színű - része az eget ábrázolja, a két aranykulcs a mondára utal, az alatta lévő barna színű kiemelkedések, magaslatok a település halmait, és "hegyeit" szimbolizálják. A fehér hullámos rész a Dunát jelképezi, benne a szám azt az időpontot örökíti meg, amikor először írásban találkozhatunk Solt nevével. Végül az alsó zöld rész azt jelenti, hogy Solt is a Föld egy darabja.

Solt címere - 1619. 1619. Barokk pajzs mezejében keresztbe tett, tollával fölfelé és egymás felé forduló két ezüst kulcs, körülötte négy hatágú csillag.

1854. Keresztbe tett, tollával fölfelé és kifelé néző két ezüst kulcs, fölöttük lebegő, ötágú korona. Alul két babér ág kíséri a rajzot.

Solt címere - 1854. A település ma is használatos címere régi címereinek ötvözetéből készült. Szekeres István grafikusművész felhasználta az 1145-ös, az 1619-es és az 1854-es címert is a jelenlegi megalkotásához. A mai címerünk leírása: csücskös talpú pajzs kék mezejében keresztbe tett, tollával fölfelé és kifelé néző két arany kulcs, fölöttük lebegő ötágú arany korona, alul ezüst, hatágú csillag. A motívumok értelmezése a címertan alapján: A korona rangjelölő korona, valószínűsíthető, hogy a szabad királyi várost jelképezte. A kulcsok adományozása feltételezhető, hogy csak szimbolikus értelmű lehetett a városi rang adományozásakor, annak értékét fejezheti ki az arany szín (a kulcsok jelölésére általában ezüst színt használtak). A páros ágú csillag a főmotívumot kísérő életjelkép, a solti ember felfelé törekvését mutatja.